Tõrva Gümnaasiumi õpilased hakkasid linnajuhtideks

Tõrva Gümnaasiumi põhikooli õpilastel oli üheks päevaks hea võimalus kehastuda kujutletava Morna linna elanikeks ning võtta enda õlgadele linnajuhtimine. 26. septembril terve koolipäeva kestnud simulatsioonimängu eesmärgiks oli paremini selgitada noortele kohaliku omavalitsuse tööd ning poliitika olemust.

„Simulatsioonist võtsid osa need noored, kellel on järgmisel aastal esmakordselt võimalus osa võtta kohaliku omavalitsuse volikogude valimistest,“ selgitas Tõrva Noortevolikogu esimees Triin Jaansalu, „Sellise teistsuguse õppimismeetodi kasutamine on üks vahend, mis aitab saavutada meie organisatsiooni üht eesmärki, milleks on noorte harimine. Noortevolikogu peab tegema omalt poolt kõik, et noored mõistaksid kohalike omavalitsuste volikogude valimiste olulisust ning teeksid valima minnes teadliku valiku.“

Simulatsiooni viis läbi tuntud koolitaja ja Estonian Buisness Schooli õppejõud Anto Liivat, kelle juhendamisel tehti läbi kogu valimiste protsess. Noored koostasid väljamõeldud valimisliitudesse jaotudes oma programmid, osalesid valimistel ning leppisid kokku valimistulemusi arvestades Morna linnapea ametikoha saaja. Mängust ei puudunud ka tagatubades tehtav lobitöö, salajased kokkulepped ning vaidlused valimislubaduste üle.

„Kuigi esmapilgul paistis õpilaste jaoks olevat simulatsioonimäng võõras, läksid nad siiski kenasti enda rollidesse ning näha sai kõike seda, mis ka päriselus valimistel toimub,“ rõõmustas Jaansalu, kelle arvates läks kohaliku omavalitsuse simulatsioon igati korda.

Simulatsiooni korraldas Tõrva Noortevolikogu Eesti Noorteühenduste Liidu projektifondi abiga.

Eesti Noorteühenduste Liit on katusorganisatsioon, mis ühendab Eestis tegutsevaid noorteühinguid ja -osaluskogusid. ENLi peamisteks eesmärkideks on pakkuda noorteühendustele eestkostet, kujundada noori toetavat ühiskondlikku arvamust ja seadusandlikku keskkonda. ENL esindab liikmete noortepoliitilisi huve Eestis ja rahvusvahelisel tasandil ning soodustab noorte aktiivset osalust ühiskonnas.